LIVETEXT Krieg in der Ukraine, Tag 127 | Wie behaupten die ukrainischen Streitkräfte, die Russen von Snake Island vertrieben zu haben? Bilder der Schlachten

Luptele continuă în estul și sudul Ucrainei în cea de-a 127-a zi de război. Confruntări au loc în toate așezările din Lisiceansk, singurul oraș din est aflat încă sub controlul Kievului, spune guvernatorul din Luhansk. Iar în Mikolaiv, cel puțin șapte persoane au fost ucise în urma unui atac asupra unei clădiri rezidențiale. Între timp, forțele ucrainene susțin că i-au alungat pe ruși de pe Insula Șerpilor și au publicat imaginii din timpul operațiunilor. La Madrid, președintele american Joe Biden a prezentat concluziile summitului în urma căruia Suedia și Finlanda au fost invitate să adere la NATO.

b

19:17 – Acum 2 ore
30-06-2022

Liderul indonezian: I-am transmis președintelui Putin mesajul lui Zelenski

Președintele indonezian Joko Widodo a afirmat joi că i-a transmis liderului rus Vladimir Putin un mesaj din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, scrie BBC.

Widodo s-a întâlnit ieri cu președintele ucrainean în cadrul unei vizite la Kiev și a fost joi la Moscova pentru o întâlnire cu Putin.

„I-am transmis mesajul președintelui Zelenski președintelui Putin”, a declarat Widodo, după discuțiile de la Moscova.

El nu a dezvăluit ce conține mesajul, dar a adăugat că și-a exprimat „disponibilitatea” de a ajuta la începerea comunicării între cei doi lideri.

Widodo a mai declarat că Indonezia va continua să coopereze cu Rusia și, la rândul său, Putin a declarat presei că Rusia este pregătită să satisfacă nevoia Indoneziei de îngrășăminte – a căror aprovizionare a fost afectată de războiul din Ucraina și de sancțiunile occidentale.

Liderul indonezian este actualul președinte al grupului de națiuni G20 și membru al unui grup de criză al Națiunilor Unite înființat pentru a aborda amenințarea foametei la nivel mondial ca urmare a războiului.

Widodo l-a invitat pe Zelenski la summitul G20 din noiembrie de la Bali. Potrivit AFP, președintele ucrainean i-a spus lui Widodo că participarea sa va depinde de cine mai este prezent acolo – Rusia este membră a G20 și, ca atare, se așteaptă ca Putin să participe.

19:14 – Acum 2 ore
30-06-2022

Oficial rus: O eventuală plafonare a prețurilor la petrol ar putea duce la creșterea acestora

Agenția rusă de stat Interfax îl citează joi pe vicepremierul rus Alexander Novak, care a declarat că încercările de a limita prețul petrolului rusesc ar putea duce la un „dezechilibru” pe piață și ar putea duce la creșterea prețurilor, scrie Al Jazeera.

Afirmațiile lui Novak au fost făcute după ce liderii G7 au convenit marți să exploreze „fezabilitatea introducerii unor plafoane temporare ale prețurilor de import” pentru combustibilii fosili ruși, inclusiv pentru petrol, și au însărcinat miniștrii statelor membre să evalueze urgent propunerea.

19:10 – Acum 2 ore
30-06-2022

Putin minimalizează problema exportului de cereale din Ucraina și neagă că Rusia ar fi de vină

Președintele rus Vladimir Putin a negat joi că Moscova blochează exporturile de cereale ucrainene și a pus sub semnul întrebării impactul lipsei produselor agricole ucrainene de pe piața mondială a alimentelor, relatează Al Jazeera.

„Noi nu împiedicăm exportul de cereale ucrainene. Armata ucraineană a minat căile de acces către porturile lor, nimeni nu îi împiedică să elimine aceste mine și noi garantăm siguranța transportului de cereale de acolo”, a declarat Putin într-o conferință de presă la Moscova, vorbind alături de președintele indonezian Joko Widodo, aflat în vizită în Rusia.

Putin a reiterat afirmația Rusiei potrivit căreia sancțiunile occidentale sunt de vină pentru problemele de pe piața mondială a alimentelor și pentru creșterea prețurilor. Dar a minimalizat impactul Ucrainei asupra pieței globale, spunând că în prezent sunt doar cinci milioane de tone de grâu blocate în țară.

„Aceasta este o cantitate care nu afectează în niciun fel piețele mondiale”, a adăugat liderul de la Kremlin, precizând că reprezintă doar 0,5% din producția mondială.

La începutul lunii mai, Organizația Națiunilor Unite a estimat că 22 de milioane de tone de cereale erau blocate în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la începutul lunii iunie că cifra ar putea ajunge la 75 de milioane de tone până în toamnă.

19:01 – Acum 2 ore
30-06-2022

Papa Francisc acuză implicit Rusia de „agresiune şi imperialism” în Ucraina

Papa Francisc a acuzat joi în mod implicit Rusia de „cucerire armată, expansionism şi imperialism” în Ucraina, numind conflictul un „război de agresiune crud şi fără sens”, scrie Reuters.

Papa a afirmat, în cadrul unei întrevederi cu o delegaţie de lideri ortodocşi ai Patriarhiei Ecumenice din Istanbul, că războiul i-a adus pe creştini unii împotriva altora.

Atât Rusia, cât şi Ucraina sunt ţări cu o religie predominant creştin-ortodoxă, dar există o influentă minoritate catolică de rit bizantin în Ucraina, care este loială Papei.

„Reconcilierea între creştinii separaţi, ca mijloc de a contribui la pacea dintre popoarele aflate în conflict, este o consideraţie extrem de oportună în aceste zile, deoarece lumea noastră este perturbată de un război de agresiune crud şi lipsit de sens în care mulţi, mulţi creştini se luptă între ei”, a subliniat Suveranul Pontif.

Totodată, „cucerirea armată, expansionismul şi imperialismul nu au nimic de-a face cu împărăţia pe care a proclamat-o Iisus”, le-a mai spus Papa Francisc vizitatorilor săi ortodocşi, într-o referire clară la Rusia.

A fost a doua zi consecutivă în care Papa a vorbit despre conflictul din Ucraina. Miercuri, el a condamnat bombardamentul asupra centrului comercial din orașul Kremenciuk, catalogându-l cel mai recent dintr-o serie de „atacuri barbare” împotriva Ucrainei.

18:53 – Acum 2 ore
30-06-2022

Liderul indonezian lansează, în timpul vizitei la Moscova, un avertisment privind aprovizionarea cu alimente

Președintele indonezian Joko Widodo a avertizat joi că problemele legate de aprovizionarea cu alimente la nivel mondial nu se vor îmbunătăți dacă îngrășămintele rusești și grâul ucrainean nu vor fi disponibile pentru cumpărătorii globali, scrie Al Jazeera.

Vorbind în timpul unei conferințe de presă alături de omologul său rus, Vladimir Putin, după o întâlnire bilaterală între cei doi la Moscova, Widodo a mai spus că i-a îndemnat pe liderii G7 să se asigure că sancțiunile impuse Rusiei nu afectează aprovizionarea cu alimente și îngrășăminte.

18:51 – Acum 2 ore
30-06-2022

Erdogan îndeamnă Finlanda și Suedia să respecte promisiunile din acordul NATO

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat joi Suedia și Finlanda să respecte acordul semnat cu Ankara în urma căruia cele două state au obținut sprijinul Turciei în vederea aderării lor la NATO, afirmând că acordul trebuie să fie implementat în totalitate, în caz contrar ratificarea candidaturilor de aderare a celor două țări nu va fi trimisă parlamentului turc, relatează Al Jazeera.

„Am subliniat cu tărie mesajul că ne așteptăm la o solidaritate autentică din partea aliaților noștri, nu doar în cuvinte, ci și în acțiuni”, a declarat Erdogan reporterilor la summitul NATO, în cadrul căruia, anterior, țările nordice au fost invitate în mod oficial să se alăture blocului militar condus de SUA.

Liderul turc a evocat angajamentul Stockholmului de a extrăda 73 de „teroriști” ca parte a promisiunilor făcute Ankarei și a catalogat semnarea acordului trilateral drept o recunoaștere a îngrijorărilor guvernului său față de „terorism” și o „victorie diplomatică” pentru Turcia.

18:45 – Acum 2 ore
30-06-2022

Stoltenberg: Grecia este dispusă să pună la dispoziție nave pentru exportul cerealelor din Ucraina

Grecia este pregătită să pună la dispoziție nave care să ajuta la exportul de cereale din Ucraina, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Sky News.

Vorbind cu reporterii la summitul NATO de la Madrid, Stoltenberg a declarat: „Grecia a anunțat că este pregătită să pună la dispoziție nave pentru scoaterea cerealelor din Ucraina”.

Între timp, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că țara sa „are un rol special de jucat în acest efort, deoarece controlează cea mai mare flotă comercială din lume”.

„Grecia, încă o dată, se oferă să ajute și să susțină orice efort făcut, sub auspiciile Națiunilor Unite, pentru ca grânele blocate în prezent în Ucraina, în primul rând în Odesa, să părăsească Ucraina și să ajungă în cele din urmă în țările care au nevoie de ele astăzi”, a spus Mitsotakis.

Ucraina și Occidentul au acuzat Rusia că a blocat porturile ucrainene pentru a împiedica exporturile de cereale, contribuind astfel la criza alimentară mondială.

Cu toate acestea, Rusia a negat acuzațiile și a declarat că Ucraina trebuie să îndepărteze minele din Marea Neagră pentru a permite o navigație sigură.

18:36 – Acum 3 ore
30-06-2022

Kievul rupe relațiile diplomatice cu Damascul, după recunoașterea republicilor separatiste

Ucraina a anunțat joi că a întrerupt relațiile diplomatice cu Siria, după ce Damascul a recunoscut miercuri independența Republicii Populare Donețk și a Republicii Populare Luhansk, controlate de separatiștii proruși, informează CNN și Sky News.

„Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei condamnă cu fermitate decizia Republicii Arabe Siriene de a recunoaște așa-numita «independență» a teritoriilor ocupate temporar în regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina”, a transmis joi ministerul, într-un comunicat.

„Considerăm că această decizie este un act neprietenesc împotriva Ucrainei, o încălcare a suveranității și integrității teritoriale a statului nostru și o încălcare flagrantă a legislației ucrainene, a Cartei ONU și a normelor și principiilor fundamentale ale dreptului internațional”, a adăugat ministerul de Externe de la Kiev.

strong

18:19 – Acum 3 ore
30-06-2022

Oficial militar ucrainean: Este „prea devreme” pentru a stabili un avanpost pe Insula Șerpilor

Deși forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, s-ar putea să fie „prea devreme” pentru ca Ucraina să stabilească un avanpost acolo, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului militar ucrainean din sud, Natalia Humenyuk, potrivit CNN.

Humenyuk a relatat că insula rămâne înghițită de un fum gros, în timp ce exploziile continuă. Deși armata ucraineană a văzut că trupele ruse au fost evacuate cu ajutorul unor ambarcațiuni rapide, Humenyuk a declarat că trebuie să aibă loc o anchetă privind posibilele „instrumente de diversiune lăsate în urmă” înainte de a revendica insula.

„Forțele noastre nu au debarcat încă pe insulă”, a adăugat aceasta, precizând că nu este clar dacă trupele ruse s-au retras complet. „Nu putem afirma că s-au retras toate. Dar sperăm că au avut suficient bun simț pentru a face acest lucru”, a continuat Natalia Humenyuk.

Humenyuk a sugerat că armata rusă a incendiat sistemele antiaeriene de rachete și stația radar „pentru a-și acoperi urmele”.

„De îndată ce au înțeles că toate aceste sisteme erau vizate de noi în mod eficient și nu le mai puteau servi, și-au dat seama că trebuie să își plieze avanpostul și să plece”, a adăugat ea. „Trebuie să le monitorizăm comportamentul în ceea ce privește grupările de nave și utilizarea altor forțe. Este prea devreme pentru noi să creăm un avanpost pe insula Șerpilor. Trebuie să terminăm ancheta privind rezultatul operațiunii militare”, a mai spus Humenyuk.

Comandamentul militar rus a justificat joi retragerea lor de pe insulă ca fiind „un gest de bunăvoință”.

O mică insulă în largul coastelor ucrainene, în apropiere de Odesa, Insula Șerpilor fusese cucerită de marina rusă în prima zi a războiului, în februarie. Un avanpost important pentru marcarea apelor teritoriale ucrainene, insula a devenit simbolul rezistenței ucrainene împotriva ocupației ruse.

18:12 – Acum 3 ore
30-06-2022

Ministerul rus al Apărării reiterează că forțele sale s-au retras voluntar de pe Insula Șerpilor

Ministerul rus al Apărării a folosit canalul său oficial de Telegram pentru a transmite un mesaj de pe un cont numit „Războiul împotriva falsurilor” („War on fakes”), mesaj care pretinde a fi o verificare a situației de pe Insula Șerpilor și care reiterează afirmația Moscovei potrivit căreia trupele sale s-au retras voluntar de pe insulă și nu forțate să o părăsească, scrie The Guardian.

Mesajul pe care ministerul l-a transmis spune că Rusia s-a retras de pe insulă deoarece „obiectivul are într-adevăr o importanță strategică, dar în acest moment și-a îndeplinit rolul de a controla spațiul aerian”.

Mesajul continuă spunând că „având în vedere atacurile constante ale forțelor armate ale Ucrainei, au fost folosite resurse mari pentru păstrarea acestuia. Este o insulă de tip vulcanic, pe care practic nu există vegetație și adăposturi, și este dificil să o păstrezi în condiții de confruntare deschisă. În același timp, garnizoana rusă a rezistat cu succes la mai multe atacuri.”

Apoi se spune că „s-a luat decizia de a îndepărta garnizoana de pe insulă pentru a evita pierderile”.

Canalul de Telegram pe care ministerul rus l-a distribuit este considerat pe scară largă ca diseminând propagandă sub pretextul verificării faptelor și are peste 700.000 de adepți. Mesajul concluzionează: „Partea ucraineană încearcă să transforme acest lucru într-o victorie, inclusiv cu ajutorul presei internaționale”.

18:04 – Acum 3 ore
30-06-2022

Kremlin: Soarta britanicilor luați prizonieri și condamnați la moarte ține de Republica din Donețk

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis măsuri provizorii pentru a se asigura că sentința de condamnare la moarte a doi britanici deținuți în Donestk nu a fost executată, relatează Sky News.

Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, și Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, au fost luați prizonieri în Mariupol în luna aprilie, în timpul luptei intense pentru controlul orașului-port, iar apoi au apărut în fața instanței din autointtulata Republică Populară Donețk (RPD).

Acolo, ei au fost găsiți vinovați de „activități de mercenariat și de comiterea de acțiuni menite să preia puterea și să răstoarne ordinea constituțională a RPD”, deși familiile lor susțin că luptau în mod legitim ca parte a armatei ucrainene.

Joi, CEDO a precizat într-o declarație că „a indicat în special guvernului Federației Ruse, în temeiul articolului 39 (măsuri provizorii) din Regulamentul Curții, că ar trebui să se asigure că pedeapsa cu moartea impusă reclamanților nu a fost executată”.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia a adoptat luna aceasta o legislație pentru a o scoate de sub jurisdicția celei mai importante instanțe europene pentru drepturile omului și, prin urmare, nu este obligată de acest ordin.

„Rusia nu mai respectă prescripțiile CEDO, asta este tot ce este de spus”, a spus Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a continuat spunând că „soarta acestor mercenari” este o chestiune care ține de conducerea RPD.

17:33 – Acum 4 ore
30-06-2022

Stoltenberg: Putin a făcut „o mare greșeală” subestimând atât Ucraina, cât și NATO

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat joi pentru CNN că președintele rus Vladimir Putin a subestimat atât rezistența Ucrainei, cât și unitatea NATO.

„El [Putin] a făcut o mare greșeală; a subestimat total puterea forțelor armate ucrainene, curajul conducerii ucrainene și a poporului ucrainean și a subestimat, de asemenea, unitatea NATO și a partenerilor în acordarea de sprijin Ucrainei”, a declarat Stoltenberg.

Vorbind de la summitul NATO de la Madrid, Stoltenberg a mai afirmat că Putin nu a reușit să-și atingă obiectivele în ceea ce privește slăbirea alianței NATO.

„Unul dintre principalele sale mesaje la începutul acestui război a fost că vrea mai puțin NATO. De fapt, el a propus să se semneze un acord pentru a nu mai exista nicio extindere a NATO. Ceea ce a obținut acum este mai mult NATO și doi noi membri NATO, inclusiv Finlanda care are graniță cu Rusia, dublând frontiera NATO cu Rusia”, a mai spus Stoltenberg.

„Asta nu înseamnă că nu vedem gravitatea dificultăților cu care se confruntă Ucraina în Donbas”, a spus Stoltenberg.

Acesta a precizat că ignoră retorica lui Putin și că îl va „evalua în funcție de acțiunile sale”.

„Ceea ce face el în Ucraina este o încălcare brutală a dreptului internațional. Este un război care a dus la o mulțime de victime civile, civili uciși și pierderi uriașe”, a declarat el.

Realizările de la summitul NATO de la Madrid reprezintă o „victorie” pentru alianța militară, potrivit lui Stoltenberg.

„Este o victorie pentru NATO faptul că am demonstrat încă o dată unitatea și capacitatea noastră de a ne schimba, de a ne adapta atunci când lumea se schimbă”, a declarat șeful NATO.

„Trăim într-o lume în care asistăm la folosirea brutală a forței împotriva unui vecin apropiat al NATO, un partener apropiat al NATO care este Ucraina, și acesta este motivul pentru care am intensificat semnificativ și vom continua să intensificăm prezența noastră în partea de est a alianței pentru a elimina orice loc pentru calcule greșite sau neînțelegeri la Moscova cu privire la disponibilitatea noastră de a proteja și apăra toți aliații”, a spus el.

„Aceasta este descurajare, iar scopul descurajării este de a preveni conflictul. Și exact asta face NATO de peste 70 de ani – previne conflictele și menține pacea”, a adăugat Stoltenberg.

17:22 – Acum 4 ore
30-06-2022

Lavrov afirmă că o nouă „cortină de fier” coboară între Rusia și Occident

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat joi că o nouă „cortină de fier” coboară între Rusia și Occident, relatează Al Jazeera.

„Practic, deja este pe cale să fie instaurată (noua «cortină de fier», n.r.). Să se comporte doar cu atenție”, a declarat Serghei Lavrov despre țările occidentale, în timpul unei conferințe de presă.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, Uniunea Europeană „nu arată niciun interes să înţeleagă interesele” rusești, iar deciziile sale sunt dictate „de Washington”.

Termenul „cortina de fier” este folosit pentru a descrie granițele politice care au divizat continentul european în anii care au urmat sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial până la încheierea Războiului Rece în 1991, perioadă în care Uniunea Sovietică și Statele Unite au fost adversari la nivel internațional.

strong

16:46 – Acum 4 ore
30-06-2022

Ucrainenii arată cum i-au alungat pe ruși de pe Insula Șerpilor

Ministerul ucrainean al apărării a difuzat joi, pe pagina de Twitter, imagini de la bombardamentele asupra Insulei Șerpilor din ultimele zile.

„Ca urmare a operațiunilor militare ale unităților noastre de rachete și de artilerie, inamicul a evacuat în grabă garnizoana cu două bărci cu motor, în timpul nopții, și a părăsit insula”, a transmis ministerul.

b

16:30 – Acum 5 ore
30-06-2022

Putin „obține exact ceea ce nu și-a dorit”, spune liderul SUA

Președintele american a declarat joi că deciziile și înțelegerile anunțate la summitul NATO de la Madrid arată că NATO „se îndreaptă spre un loc care reflectă realitățile celui de-al doilea sfert al secolului XXI”, relatează CNN.

Răspunsul lumii la fiecare criză creată din cauza invaziei ruse în Ucraina arată că președintele Vladimir Putin „primește exact ceea ce nu și-a dorit”, a spus Joe Biden, în conferința de încheiere a summitului NATO din capitala Spaniei.

„La fiecare pas al acestei călătorii, am stabilit un reper al unității, al determinării și al capacităților profunde ale națiunilor democratice ale lumii de a face ceea ce trebuie făcut”, a spus el. „Putin a crezut că poate rupe alianța transatlantică. El a încercat să ne slăbească. El se aștepta ca hotărârea noastră să se fractureze. Dar a obținut exact ceea ce nu și-a dorit”, a subliniat liderul american.

„A vrut «finlandizarea» NATO. A obținut «natoizarea» Finlandei”, a adăugat Biden, în contextul în care NATO a invitat Suedia și Finlanda să se alăture alianței militare conduse de SUA, ceea ce a atras un răspuns iritat din partea Rusiei.

„Suntem mai uniți ca niciodată. Și cu adăugarea Finlandei și Suediei, vom fi mai puternici ca niciodată. Ambele au armate serioase. Vom mări granița NATO cu 800 de mile de-a lungul frontierei dintre Finlanda și Rusia. Suedia s-a alăturat cu totul”, a precizat președintele american.

Biden a menționat, de asemenea, eforturile statelor membre ale NATO pentru a o oferi un răspuns în fața creșterii prețurilor la gaze și petrol și a insecurității alimentare care afectează diferite părți ale lumii din cauza războiului Rusiei din Ucraina.

„Am însărcinat echipele noastre să lucreze la detaliile privind plafonarea prețului la petrolul rusesc, pentru a reduce veniturile lui Putin fără a-i afecta pe americani și pe alții la pompa de benzină. Vom încerca să folosim fondurile provenite din tarifele aplicate bunurilor rusești pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască. Am angajat peste 4,5 miliarde de dolari – mai mult de jumătate din această sumă din partea Statelor Unite – pentru a aborda insecuritatea alimentară, precum și criza imediată cauzată de războiul rusesc”, a explicat Joe Biden

strong

16:27 – Acum 5 ore
30-06-2022

Joe Biden descrie NATO ca fiind mai unită ca niciodată

Liderul de la Casa Albă a încercat miercuri, după două summituri axate în mare măsură pe războiul din Ucraina, să prezinte alianța transatlantică ca fiind mai unită ca niciodată, scrie CNN.

„I-am spus (președintelui rus Vladimir) Putin că, dacă invadează Ucraina, NATO nu numai că va deveni mai puternică, dar va deveni și mai unită”, a declarat Biden, în cadrul conferinței de încheiere a summitului NATO de la Madrid. „Și că vom vedea că democrațiile din lume se vor ridica și se vor opune agresiunii sale și vor apăra ordinea bazată pe reguli. Și asta este exact ceea ce vedem astăzi”, a continuat președintele american.

Biden a adăugat că Statele Unite „fac exact ceea ce am spus” și își consolidează poziția de forță în Europa.

El a declarat că Statele Unite „mobilizează lumea pentru a fi alături de Ucraina” și a spus că se pregătește să dezvăluie acordarea unui nou ajutor suplimentar Ucrainei, în valoare de 800 de milioane de dolari, în domeniul securității, care include sisteme de apărare aeriană, artilerie, muniție și radare de contra-baterie.

„Ne îndreptăm spre un loc care reflectă realitățile celui de-al doilea sfert al secolului XXI și suntem pe punctul de a face progrese semnificative”, a precizat Biden.

„Putin a crezut că am putea rupe Alianța Transatlantică”, a continuat el. „A încercat să ne slăbească, se aștepta ca hotărârea noastră să se rupă, dar obține exact ceea ce nu a vrut”, a punctat liderul de la Casa Albă.

16:09 – Acum 5 ore
30-06-2022

Primarul din Sloviansk îndeamnă locuitorii să evacueze orașul

Primarul orașului Sloviansk, Vadim Liakh, a cerut locuitorilor să părăsească orașul din estul Ucrainei, în timp ce a emis un avertisment cu privire la apropierea trupelor ruse.

Șase persoane au fost rănite, iar două dintre ele erau în „stare gravă”, după ce forțele ruse au tras joi asupra orașului, a spus el.

„Astăzi, la ora 11 a.m., inamicul a tras în orașul Sloviansk cu mai multe lansatoare de rachete. Două explozii de obuze s-au produs într-un cartier dens populat, lângă un supermarket, precum și lângă o stație de autobuz”, a declarat Liakh pentru postul ucrainean Espreso TV.

„Obuzul este în desfășurare. Inamicul este aproape”, a avertizat acesta.

16:00 – Acum 5 ore
30-06-2022

ONU: Aproape 16 milioane de ucraineni au nevoie de ajutor umanitar

Aproximativ 16 milioane de ucraineni au nevoie de asistenţă umanitară, a declarat joi coordonatorul umanitar al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), Osnat Lubrani, relatează CNN.

”Aproximativ 16 milioane de persoane din Ucraina au astăzi nevoie de asistenţă umanitară – apă, alimente, servicii de sănătate, acoperiş deasupra capului şi protecţie”, a declarat Osnat Lubrani într-o conferinţă de presă.

”Sunt cifre pe care Naţiunile Unite le revizuiesc acum”, a pecizat acesta.

Lubrani a adăugat că, până acum, cel puţin 6 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul ţării din cauza războiului şi alte 5,3 milioane de persoane au fugit în străinătate de la invazia lansată de Rusia pe 24 februarie.

15:55 – Acum 5 ore
30-06-2022

Rusia susține că a capturat peste 6.000 de militari ucraineni

Rusia a declarat joi că a capturat „peste 6.000” de prizonieri de război ucraineni, confirmând, de asemenea, că a predat miercuri 144 de luptători ucraineni în schimbul tot atâtor combatanţi ruşi şi separatişti pro-ruşi, relatează AFP.

„Numărul total de militari ucraineni capturaţi sau care s-au predat este de peste şase mii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

15:45 – Acum 5 ore
30-06-2022

Șeful NATO: Trăim într-o lume mai „periculoasă” de la cel de-Al Doilea Război Mondial

Europenii trăiesc astăzi într-o lume mai „periculoasă” și „imprevizibilă”, cu operațiuni militare la scară largă în Europa nemaivăzute după cel de-Al Doilea Război Mondial, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul summitului de la Madrid, citat de The Guardian.

”În același timp, știm că lucrurile se pot agrava. Pentru că, dacă acesta devine un război la scară largă între Rusia și NATO, atunci vom vedea suferință, pagube, moarte și distrugere la o scară mult, mult mai rea decât ceea ce vedem acum în Ucraina”, a spus Stoltenberg.

strong

15:36 – Acum 6 ore
30-06-2022

Oficial ucrainean: Oamenii „visează la cel puțin o jumătate de oră de liniște” în Lisiceansk

Atacurile forțelor ruse continuă asupra orașului de est Lisiceansk, spune guvernatorul din Luhansk, Serhii Haidai, care oferă un indiciu despre cum arată viața în orașul asediat, potrivit CNN.

„Oamenii visează la cel puțin o jumătate de oră de tăcere, dar ocupanții nu se opresc să tragă din toate armele disponibile”, a spus Haidai.

14:23 – Acum 7 ore
30-06-2022

Medvedev: Sancțiunile ar putea fi o justificare pentru război

Fostul președinte al Rusiei, actual adjunct al președintelui Consiliului de securitate, Dmitri Medvedev, spune că sancțiunile împotriva Moscovei pot fi văzute ca un act de agresiune și justificare pentru război, relatează Reuters, potrivit The Guardian.

”Aș dori să subliniez încă o dată că, în anumite circumstanțe, astfel de măsuri ostile pot fi calificate și ca un act de agresiune internațională. Și chiar drept casus belli (justificare pentru război). Rusia are dreptul să se apere”, a afirmat Medvedev.

14:14 – Acum 7 ore
30-06-2022

Stoltenberg: Rusia continuă să caute să obțină câștiguri politice și militare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit în conferința de presă de la finalul summitului de la Madrid despre decizii ”de anvergură” luate în cadrul reuniunii, precum acordul de a invita Finlanda și Suedia să se alăture alianței, relatează BBC și The Guardian.

Este de așteptat ca Suedia și Finlanda să semneze oficial marți protocolul de aderare la NATO, a spus Stoltenberg.

Președinții ambelor țări nordice vor lua parte la proces, dar „realitatea” este că decizia a fost deja luată de liderii NATO ieri la summit, adăugat șeful NATO.

Aliații au abordat, de asemenea, criza alimentară globală „care este un rezultat direct al invaziei Ucrainei de către Rusia”, a precizat Jens Stoltenberg.

Impactul crizei alimentare este „sever”, inclusiv asupra unora dintre cei mai vulnerabili oameni din lume, a spus el, iar aliații au discutat despre eforturile de a atenua criza și de a scoate cerealele din Ucraina pe uscat și pe mare, a mai spus secretarul general.

În același timp, Rusia continuă să caute să obțină câștiguri politice, militare și economice, a declarat Stoltenberg, menționând că liderii NATO au decis să sprijine Ucraina pentru a se asigura că aceasta ”prevalează ca stat suveran, independent în Europa”.

b

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO:

13:57 – Acum 7 ore
30-06-2022

Ucraina a început să exporte energie electrică în România

Pe 30 iunie, Ucraina a început să exporte energie electrică în România, marcând începutul unui schimb comercial de energie electrică între Ucraina și Uniunea Europeană, a anunțat, joi, premierul ucrainean, Denis Șmihal, citat de Ukrainska Pravda. 

„Astăzi, de la prima oră a nopții, astfel de exporturi au mers în România. Volumul inițial este de 100 MW. Numai în prima zi, întreprinderea de stat Ukrenergo a câștigat 10 milioane de grivne din vânzarea accesului la trecerea interstatală. Exportul potenţial de energie electrică ucraineană în Europa este de până la 2,5. Într-un astfel de scenariu, statul va putea încasa peste 70 de miliarde de grivne pe an”, a scris Denis Șmihal. 

Potrivit premierului ucrainean, energia va deveni unul dintre motoarele redresării economiei ucrainene, deoarece a devenit deja un motor al integrării în Uniunea Europeană.

Oficialii ucraineni anunță că, după etapa inițială, capacitatea comercială este planificată să fie crescută treptat, pe baza considerațiilor de stabilitate și securitate a sistemului energetic.

13:34 – Acum 8 ore
30-06-2022

Putin spune că acțiunile Kievului în Donbas sunt crime împotriva umanității

Președintele rus Vladimir Putin a numit politica autorităților de la Kiev împotriva locuitorilor din Donbas drept genocid și a afirmat necesitatea unei reglementări legale adecvate și flexibile pentru a preveni astfel de crime împotriva umanității.

„Toate aceste zone necesită o reglementare legală adecvată și flexibilă, o muncă minuțioasă în comun. Și atunci nu vor fi crize precum cele care se întâmplă astăzi în Donbas pentru a-și proteja locuitorii de genocid – iar acțiunile regimului de la Kiev nu pot fi definite decât drept crime împotriva umanității”, a spus Vladimir Putin.

Președintele rus și-a exprimat încrederea că „doar respectând în mod constant dreptul internațional, lucrând pe o bază colectivă, este posibil să se rezolve cele mai complexe probleme cu care se confruntă lumea și să se asigure dezvoltarea stabilă, durabilă, progresivă a tuturor statelor”.

13:11 – Acum 8 ore
30-06-2022

CEDO cere Rusiei să nu permită executarea prizonierilor britanici din Donețk

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ordonat Rusiei să nu aplice pedeapsa cu moartea împotriva a doi britanici care au fost luați prizonieri în timpul ostilităților din Ucrainei.

CEDO a decis să aplice măsuri provizorii în cauzele a doi cetățeni britanici care sunt membri ai Forțelor Armate ale Ucrainei, care s-au predat trupelor ruse în timpul ostilităților și care au fost condamnați la moarte în autoproclamata „Republică Populară Donețk.

„În conformitate cu Regula 39 (măsuri provizorii) din Regulamentul de procedură, Curtea a ordonat Guvernului Federației Ruse, printre altele, să se asigure că pedeapsa cu moartea aplicată reclamanților nu a fost executată; să ofere condiții adecvate pentru detenția acestora. ; „- se spune în hotărârea judecătorească.

Pe 9 iunie, presa de stat rusă a informat că doi cetățeni britanici, Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, și Sean Pinner, în vârstă de 48 de ani, au fost condamnați la moarte pentru că sunt mercenari. În afara lui Aslin și Pinner, a fost condamnat la moarte și cetățeanul marocan Brahim Saadun.

12:44 – Acum 9 ore
30-06-2022

Ucrainenii au stabilit circumstanțele în care a avut loc atacul asupra mall-ului din Kremencik

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a stabilit, joi, că rachetele care au lovit comercial Amstor din Kremenciuk au fost lansate de bombardierele rusești Tu-22M3 au lansat rachete din spațiul aerian al regiunii Kursk a Federației Ruse.

„Rachetele X-22 au fost lansate de la bombardierele Tu-22M3 care au decolat de pe aerodromul Shaykovka din regiunea Kaluga din Federația Rusă. Rachetele în sine au fost lansate în spațiul aerian al regiunii Kursk”, a transmis SBU într-un comunicat.

Forțele de securitate ucrainene au prezentat un videoclip cu impactul, care arată clar că o rachetă rusească a lovit mall-ul, unde erau mulți vizitatori.

De asemenea, SBU a comparat imagini din satelit ale orașului înainte și după bombardament, care infirmă născocirile propagandei rusești despre centrul comercial care se presupune că nu funcționa.

12:05 – Acum 9 ore
30-06-2022

Rusia anunță că se retrage din Insula Șerpilor, după săptămâni de bombardamente

Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor, pentru a demonstra că Rusia nu împiedică exportul de cereale și produse agricole din Ucraina, a declarat Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

„La 30 iunie, ca un gest de bunăvoință, Forțele Armate ale Federației Ruse și-au finalizat sarcinile atribuite pe Insula Șerpilor și au retras garnizoana staționată acolo”, a dezvălui Igor Konașenkov.

„Astfel, s-a demonstrat comunității mondiale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Igor Konașenkov.

Pe de altă parte, serviciul de presă al Consiliului orașului Odesa a transmis joi, într-un comunicat, că rușii au evacuat în grabă Insula Șerpilor, ca urmare a unei operațiuni de succes a trupelor ucrainene.

„În timpul nopții, ca urmare a unei operațiuni militare de succes a unităților noastre de rachete și artilerie, inamicul a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei de pe Insula Șerpilor cu două bărci cu motor”, se arată în comunicat.

b

11:52 – Acum 9 ore
30-06-2022

Prima navă cu cereale ucrainene a plecat din portul Berdiansk, ocupat de Rusia

O primă navă încărcată cu 7.000 de tone de cereale aflată sub protecţia marinei ruse a părăsit portul ucrainean Berdiansk, ocupat de Rusia, a anunțat, joi, șeful administraţiei proruse din regiune, Evgheni Baliţki, relatează AFP.

„După o pauză de mai multe luni, o primă navă pentru transportul mărfurilor a părăsit portul comercial Berdiansk, 7.000 de tone de cereale pleacă spre ţările prietene”, a transmis Evgheni Baliţki pe Telegram.

„Securitatea cargoului este asigurată de nave şi vedete de la baza militară din Novorossiisk a Flotei Rusiei din Marea Neagră”, a precizat Evgheni Baliţki.

Port la Marea Azov, Berdiansk a fost ocupat fără a fi distrus de armata rusă încă din primele săptămâni ale invaziei în Ucraina. Acesta este situat în regiunea Zaporojie, în mare parte ocupată de Rusia, la fel ca regiunea vecină Herson.

11:38 – Acum 10 ore
30-06-2022

Forțele ruse au distrus un depozit de cereale din regiunea Dnipropetrovsk

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, a anunțat joi dimineața că atacul rusesc a distrus un depozit din orașul Zelenodolsk, care conținea 40 de tone de cereale, provocând un incendiu.

Potrivit oficialului ucrainean, rușii au tras cu arme de diferite calibre asupra comunei Zelenodolsk, iar în Velika Kostromka s-a înregistrat o explozie în centrul satului, dar, până în prezent, nu s-a raportat nicio victimă.

11:23 – Acum 10 ore
30-06-2022

Ucraina primește o tranșă de 1,3 miliarde de dolari din ajutorul promis de SUA

Trezoreria SUA a anunţat miercuri transferarea a 1,3 miliarde de dolari pentru ajutor economic acordat Ucrainei, în cadrul unui prim sprijin de 7,5 miliarde de dolari promis de administraţia Joe Biden în luna mai.

„Cu acest ajutor economic, ne reafirmăm angajamentul ferm faţă de poporul ucrainean în timp ce se apără de agresiunea lui Putin şi lucrează pentru a-şi susţine economia”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat.

Cei 1,3 miliarde de dolari sunt transferaţi guvernului ucrainean prin intermediul Băncii Mondiale şi fac parte dintr-un pachet de ajutor economic de 7,5 miliarde de dolari al Statelor Unite în cadrul unui vast credit de urgenţă semnat de preşedintele Joe Biden.

11:14 – Acum 10 ore
30-06-2022

Putin a anunțat obiectivele „operațiunii militare speciale” din Ucraina

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, miercuri, că scopul final a ceea ce el numește „operațiunea militară specială din Ucraina” este eliberarea Donbasului și securitatea Federației Ruse, informează Interfax.ru.

„Nimic nu s-a schimbat, aș spune, față de dimineața zilei de 24 februarie. Am spus asta direct, public, întregii țări, întregii lumi. Nu am nimic de adăugat la asta. Nimic nu s-a schimbat”, a precizat Vladimir Putin.

„Am schițat scopul final – acesta este eliberarea Donbasului, protecția acelor oameni și crearea condițiilor care să garanteze securitatea Rusiei. Asta e tot. Și totul merge liniștit, ritmic. Așa cum puteți vedea, trupele noastre se deplasează și ating acele linii care sunt stabilite ca sarcini la o anumită etapă a acestei perioade a luptei. Totul decurge conform planului”, a spus Vladimir Putin.

strong

09:58 – Acum 11 ore
30-06-2022

Un mort și șase răniți într-un atac asupra regiunii Harkov

Printre victimele atacului din Harkov se numără și o fată în vârstă de 11 ani, care a fost rănită și transportată la spital, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleh Siniehubov, citat de The Guardian.

”Luptele continuă în regiune. În direcția Harkov, ocupanții duc bătălii defensive, încercând să ne restrângă armata. Inamicul trage din tancuri, mortiere, artilerie și artilerie cu reacție asupra pozițiilor armatei noastre și asupra orașelor și satelor pașnice”, a mai afirmat oficialul.

Informațiile nu au putut fi verificate în mod independent.

09:50 – Acum 11 ore
30-06-2022

Șefa dimplomației britanice: Putin „a ordonat cele mai îngrozitoare crime” din Ucraina

Ministrul britanic al Externelor, Liz Truss, l-a descris pe președintele rus Vladimir Putin drept „un dictator îngrozitor care comite un război care nu a fost nici legal, nici justificat” și spune că „a ordonat să fie comise cele mai îngrozitoare crime în Ucraina”, relatează The Guardian.

”Am văzut violurile sistematice ale femeilor. Am văzut atacuri asupra civililor, inclusiv la centrul comercial, săptămâna aceasta. Și trebuie să ne asigurăm nu numai că ucrainenii reușesc să îndepărteze Rusia din Ucraina, ci și că oamenii sunt trași la răspundere pentru aceste crime îngrozitoare care au fost comise”, a declarat Liz Truss, la Sky News.

”Nu l-am întâlnit pe Vladimir Putin. Nu cunosc motivațiile pentru a duce acest război îngrozitor. Tot ce știu este că trebuie să facem ca prioritatea noastră absolută să fie să oprim acest război, să-l scoatem pe Vladimir Putin și trupele ruse din Ucraina, altfel vom trăi într-o Europă mult mai puțin sigură”, a adăugat șefa diplomației britanice.

09:21 – Acum 12 ore
30-06-2022

Guvernator, despre orașul Lisiceansk: ”Absolut totul este bombardat”

Orașul Lisiceansk din regiunea ucraineană Luhansk este bombardat în continuare, pe măsură ce Rusia continuă ofensiva în estul Ucrainei.

”Luptele au loc tot timpul. Rușii sunt constant în ofensivă. Nu există nicio încetinire. Absolut totul este bombardat”, a declarat guvernatorul Serghei Haidai pentru televiziunea ucraineană, potrivit The Guardian.

Autoritățile ucrainene au spus că încearcă să evacueze rezidenții din oraș, aproximativ 15.000 de oameni aflându-se încă în Lisiceansk. După căderea Severodonețkului, Lisiceansk este ultimul oraș important din Luhansk, aflat încă sub controlul Kievului.

08:44 – Acum 13 ore
30-06-2022

Belgia nu va mai elibera vize turistice pentru cetățenii ruși

Măsura va intra în vigoare începând de la 1 iulie, relatează Ukrainska Pravda, care citează Ukrinform.

Centrul belgian de solicitare a vizelor din Rusia va accepta doar cereri de vize pentru studenți, vize de muncă și de reîntregire a familiei.

Recent, centrul de vize din Grecia a încetat să accepte documente pentru vize de la cetățenii ruși.

08:12 – Acum 13 ore
30-06-2022

Institutul pentru Studiul Războiului: Kremlinul are încă ambiții teritoriale și nu revendică doar Donbasul

Forțele ruse continuă să desfășoare operațiuni ofensive în nordul Harkovului, ceea ce este un indiciu al faptului că printre ambițiile Kremlinului se numără și cucerirea de teritorii aflate dincolo de regiunile Donețk și Luhansk, notează specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-un nou raport despre situația din Ucraina, relatează Ukrainska Pravda.

Aceste ambiții ale Moscovei vor continua să consume forță de muncă și echipamente, posibil cu prețul puterii ofensive pe linii de avans mai importante, se menționează în raportul think thank-ului american.

Între timp, trupele ruse au continuat operațiunile ofensive la Slaviansk și Lisiceansk și au obținut succese minore la est de Bakhmut.

De asemenea, surse ucrainene au avertizat pe 29 iunie că forțele ruse ar putea plănui o acțiune sub steag fals la Centrala Nucleară Zaporojie pentru a acuza autoritățile ucrainene de manipularea greșită a instalațiilor nucleare, mai precizează ISW.

07:30 – Acum 14 ore
30-06-2022

Amnesty International: Atacul Rusiei asupra teatrului Mariupol este o crimă de război

Atacul aerian lansat de Rusia la jumătatea lunii martie asupra teatrului din orașul ucrainean Mariupol, unde se adăposteau sute de civili, a fost o „crimă de război clară”, potrivit unui raport publicat de organizația pentru drepturile omului Amnesty International și citat de BBC.

Forțele ruse „cel mai probabil au vizat în mod intenționat” clădirea știind că era un loc civil, „cel mai probabil” folosind două bombe de 500 kg care au lovit aproape una de alta și s-au detonat simultan, se menționează în raport.

Amnesty International precizează că nu a găsit nicio dovadă convingătoare care să susțină alte explicații posibile.

b

Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International:

Teatrul din Mariupol devenise un adăpost pentru civilii care fugiseră din alte părți ale orașului care fuseseră încercuite de forțele ruse și lăsate fără electricitate, apă curentă sau comunicații.

Uriașa clădire din epoca sovietică aflată într-un parc din centrul orașului era, în același timp, un punct în care oamenii veneau pentru a căuta informații despre cum să părăsească orașul cu ajutorul convoaielor umanitare.

Sute de civili se aflau în și în apropierea teatrului când atacul a avut loc în dimineața zilei de 16 martie, potrivit Amnesty. Numărul exact al persoanelor care erau în zona teatrului nu a putut fi stabilit, iar cifrele date de martori și supraviețuitori au variat de la 300 sau 400 la 1.000, majoritatea femei, copii și persoane în vârstă.

Amnesty a estimat că cel puțin o duzină de oameni au murit, în timp ce „multe decese suplimentare” rămân neraportate. Totuși, organizația precizează că este probabil că numărul real al morților a fost „mult mai mic” decât se credea anterior, când, la câteva zile după atac, consiliul orașului Mariupol a estimat că este vorba despre 300 de morți. Această cifră se bazase pe o înregistrare a cine a fost în teatru și pe interviuri imediate cu supraviețuitorii.

Imaginile publicate ulterior au arătat că în două părți de lângă clădire fusese scris cuvântul ”copii” în limba rusă cu cel puțin două zile înainte de a fi lovit, tocmai pentru ca zona să nu fie atacată.

Amnesty International precizează că teatrul „nu era un obiectiv militar valid” și că „nu exista niciun obiectiv militar legitim” în apropiere.b

29 iun. – Acum 23 ore
29-06-2022

NATO promite să ofere ajutor Republicii Moldova și altor țări pentru a-și consolida apărarea

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ținut miercuri o conferință de presă, în cadrul summitului alianței care s-a desfășurat la Madrid, în care a vorbit pe larg despre amenințarea reprezentată de Rusia în contextul războiului cu Ucraina. Acesta a subliniat că, deși NATO se străduiește de zeci de ani să aibă relații mai bune cu Moscova, aceste relații se află în prezent la „cel mai scăzut nivel” de la încheierea Războiului Rece încoace, relatează BBC și Reuters.

Șeful NATO a ținut, în cadrul conferinței de miercuri, să vorbească și despre sprijinul pe care alianța militară va continua să îl acorde Ucrainei, subliniind că și alte țări, printre care și Republica Moldova, vor fi ajutate să își consolideze capacitatea de apărare în fața unor amenințări precum cele reprezentate de ambițiile Moscovei.b

29 iun. – Acum 23 ore
29-06-2022

Șeful informațiilor americane: „Putin vrea să pună mâna pe cea mai mare parte a Ucrainei”

Directorul National de Informații al SUA, Evril Gaines, a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu a renunțat la planurile de a ocupa cea mai mare parte a Ucrainei prin mijloace militare, informează Reuters.

„Suntem încă într-o situație în care ne uităm la Putin și credem că el are în esență aceleași obiective politice ca înainte, adică vrea să pună mâna pe cea mai mare parte a Ucrainei”, a declarat Evril Gaines.

Serviciile de informații americane au dezvoltat trei scenarii posibile pe termen scurt despre războiul din Ucraina. În cel mai probabil scenariu, Rusia va obține doar câștiguri minore.

Celelalte scenarii prevăd o ofensivă pe scară largă a Rusiei sau stabilizarea cu succes a liniei frontului de către forțele ucrainene cu posibile, dar nesemnificative succese în regiunea Herson și alte așezări din sudul Ucrainei.

„Pe scurt, situația este destul de sumbră”, a rezumat directorul Serviciului Național de Informații al SUA.

29 iun. – Acum 24 ore
29-06-2022

Ucraina salută poziţia „clară” a NATO față de Rusiei

Ucraina a salutat miercuri „poziţia lucidă” a NATO cu privire la Rusia, calificată drept „ameninţare directă” de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, şi „deciziile esenţiale” asupra susţinerii Ucrainei.

„Astăzi (n.r. – miercuri), la Madrid, NATO a demonstrat că poate să ia decizii dificile, dar esenţiale”, a scris pe Twitter ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba

Șeful diplomației ucrainene a salutat „poziţia lucidă” a organizaţiei asupra Rusiei şi „poziţia sa puternică” asupra Ucrainei, care „va contribui la protejarea securităţii şi stabilităţii euro-atlantice”.

29 iun. – Acum 24 ore
29-06-2022

Un mort și doi răniți, după ce un pod peste râul Irpin a fost distrus

Administrația militară regională Kiev a anunțat, într-un comunicat pe Telegram, că în regiunea Kiev, lângă satul Demidiv, podul peste râul Irpin a fost distrus, omorând o persoană și rănind alte două.

„Astăzi (n.r. – miercuri), în districtul Vișhorod, lângă satul Demidiv, un pod peste râul Irpin a fost distrus. Potrivit informațiilor preliminare, o persoană a fost ucisă și două au fost rănite. Victimelor li se oferă îngrijiri medicale calificate”, s-a precizat în comunicat.

La fața locului lucrează salvatorii și serviciile de urgență. Se efectuează cercetări pentru a se stabili cauzele producerii incidentului.

29 iun. – Acum 24 ore
29-06-2022

Norvegia donează Ucrainei trei lansatoare multiple de rachetă

Norvegia a anunțat miercuri că va dona Ucrainei trei sisteme de rachete cu lansare multiplă, în urma unei decizii similare luate de Statele Unite , informează CNN.

Donația este posibilă printr-o cooperare strânsă dintre Norvegia și Marea Britanie, a declarat ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram, într-un comunicat.

„Trebuie să ne continuăm sprijinul pentru ca ucrainenii să-și poată continua lupta pentru libertate și independență”, a precizat Bjorn Arild Gram.

Președintele american Joe Biden a anunțat recent că SUA vor furniza Ucrainei „sisteme de rachete și muniții mai avansate”, pe măsură ce războiul cu Rusia continuă.

29 iun. – Acum 24 ore
29-06-2022

Premierul Spaniei: NATO a fost „naivă” în relația cu Rusia

Pedro Sanchez, premierul spaniol, a declarat, miercuri, că NATO a fost „naivă” în relațiile cu Rusia de-a lungul anilor, informează CNN.

Vorbind la summitul NATO de la Madrid, Sanchez a spus că NATO „trimite un mesaj clar lui Putin, și anume că vom sprijini Ucraina și suntem gata să sprijinim Ucraina până când trupele ruse părăsesc țara și vor respecta teritorialul. integritatea și suveranitatea națională a Ucrainei”. 

„Cred că este important să transmitem acest mesaj de unitate și determinare al comunității internaționale, în special al aliaților NATO și, bineînțeles, al G7, pentru a face posibilă revenirea la un scenariu în care diferite țări – în special Rusia în acest caz – respectă o ordine internațională bazată pe reguli, care este subminată din cauza acestui război teribil din Ucraina”, a precizat Pedro Sanchez.

Întrebat dacă a fost o greșeală să consideri Rusia un „partener strategic” chiar și în 2010, Sanchez a spus că la acel moment, NATO „a încercat să ofere Rusiei și lui Putin o oportunitate”, dar că „poate că, de-a lungul anilor, am fost puțin naivi în relațiile noastre cu Rusia”. 

29 iun. – Acum 24 ore
29-06-2022

Armata ucraineană: Rușii încearcă să blocheze Lisichansk

Statul major al armatei ucrainene a informat, miercuri, într-un comunicat pe Facebook, că ocupanții ruși încearcă să blocheze orașul Lisichansk și să preia controlul asupra autostrăzii Lisichansk-Bakhmut.

„În direcția Donețk , inamicul , cu sprijinul artileriei, încearcă să blocheze Lisichansk și să preia controlul asupra secțiunii autostrăzii Lisichansk-Bakhmut”, se arată în comunicat.

Rușii au bombardat infrastructura civilă și militară din zonele Lisichansk, Verkhnokamianka, Siversk și un atac aerian în zona rafinăriei de petrol Lisichansk.

Pentru a sprijini ofensiva, în zona Verkhnokamianka, rușii au trimis grupuri de sabotaj și recunoaștere, care, potrivit armatei ucrainene, au fost anihilate de apărători.

29 iun. – Ieri
29-06-2022

Încă două rachete de croazieră au lovit regiunea Odesa

Purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, Serghei Bratchuk, a anunțat, într-un mesaj pe Telegram, că miercuri, la prânz, încă două rachete de croazieră rusești au lovit teritoriul regiunii Odesa.

„Încă un atac cu rachete. Încă două „cadouri” înaripate de la rasiști ​​au ajuns în regiunea Odesa. Detalii, mai târziu”, a transmis Serghei Bratchuk.

Potrivit unui comunicat al administrației politico-militare din regiunea Odesa, o a treia rachetă de croazieră a fost distrusă în aer de forțele ucrainene.

„Racheta inamică distrusă deasupra regiunii Odesa în timpul zilei a devenit a treia „moarte înaripată” care a atacat regiunea noastră de la începutul zilei”, se arată în comunicat.