LIVETEXT Krieg in der Ukraine, Tag 427 | Moskau hat mit der groß angelegten Umsiedlung von Russen und anderen Minderheiten aus Russland in die besetzten Gebiete begonnen

Oameni din regiunile sărace și îndepărtate ale Rusiei sunt aduși în teritoriile ocupate ale Ucrainei cu „tot sprijinul posibil” din partea autorităților de ocupație, inclusiv locuințe, locuri de muncă și împrumuturi pentru dezvoltarea afacerilor, a anunțat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar. În schimb, populația locală ucraineană este deportată forțat „sub diverse pretexte” în Rusia.

19:3026-04-2023

Jurnalist italian, rănit de un atac din dronă în Herson

Un jurnalist italian de la cotidianul La Repubblica a fost rănit în timpul unui atac cu drone în Herson, a declarat miercuri ministrul italian de externe Antonio Tajani pe Twitter.

Tajani a spus că jurnalistul Corrado Zunino este „bine și este sprijinit de ambasada italiană la Kiev”.

„Am luat legătura cu ministrul (de externe) Kuleba, care mi-a asigurat colaborarea deplină a autorităților ucrainene”, a mai spus Tajani. „Am informat-o pe premierul Giorgia Meloni și mi-am exprimat solidaritatea și sprijinul directorului (La Repubblica) Maurizio Molinari”.

La momentul incidentului, nu era imediat clar cine se afla în spatele loviturii cu drone sau când a avut loc.

Andri Iermak, șeful administrației prezidențiale, a declarat că Zunino a fost rănit lângă podul Antonivski.

„Inamicul bombardează regiunea Herson. Un tânăr de 26 de ani a fost rănit într-o lovitură de artilerie asupra lui Stanislav“, a anunțat Iermak, miercuri, pe Telegram. „Rușii au bombardat și zona Podului Antonivski, ducând la rănirea unui reprezentant al presei străine”.

19:1026-04-2023

Moscova a început relocarea pe scară largă a rușilor și altor minorități din Rusia în teritoriile ocupate

Oameni din regiunile sărace și îndepărtate ale Rusiei sunt aduși în teritoriile ocupate ale Ucrainei și au oferit „tot sprijinul posibil” din partea autorităților de ocupație, inclusiv locuințe, locuri de muncă și împrumuturi pentru dezvoltarea afacerilor, a dezvăluit ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, potricit Kyiv Independent.

Ea a spus că acest lucru se observă în primul rând în regiunea ocupată Luhansk, din estul Ucrainei.

În schimb, populația locală ucraineană este deportată forțat „sub diverse pretexte” în Rusia, în special cei suspectați că „ar adera la poziții pro-ucrainene”.

„În acest fel, inamicul încearcă să distrugă statulitatea ucraineană și identitatea națională de sine a societății în teritoriile ucrainene ocupate temporar”, a precizat Maliar.

Ministerul Reintegrării a raportat pe 29 martie că peste 19.000 de copii ucraineni au fost deportați forțat în Rusia.

În plus, Centrul Național de Rezistență a raportat pe 12 aprilie că peste 100.000 de copii ucraineni din regiunile Donețk și Luhansk au fost transportați în Rusia sub pretextul că au primit „tratament medical”.

16:1726-04-2023

Reacția Moscovei, după apelul dintre Zelenski și Xi Jinping

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat miercuri că Moscova a luat act de disponibilitatea Chinei de a facilita negocierile cu Ucraina în urma conversației telefonice dintre președintele chinez Xi Jinping și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite CNN.

„Observăm disponibilitatea părții chineze de a depune eforturi pentru a stabili procesul de negociere”, a spus Zaharova în timpul unei conferințe de presă.

Totuși, ea a menționat că în condițiile actuale negocierile sunt puțin probabile și a învinuit Kievul pentru respingerea inițiativelor Moscovei.

15:5826-04-2023

China îşi va trimite un emisar special în Ucraina

China îşi va trimite reprezentanţi speciali în Ucraina care să discute cu toate părțile implicate pentru a rezolva criza ucraineană, i-a spus președintele chinezi Xi Jinping lui Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Într-o informare de presă, Ministerul de Externe al Chinei a transmis că reprezentantul său în Ucraina și „alte țări” va fi Li Hui, reprezentant special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice. Li este fostul ambasador al Chinei în Rusia, care a ocupat acest post din 2009 până în 2019.

14:4026-04-2023

Zelenski: Rusia trebuie împiedicată să folosească energia nucleară pentru a şantaja lumea

Dezastrul de la Cernobîl a lăsat o „cicatrice uriaşă”, iar Rusia trebuie împiedicată să folosească energia nucleară pentru a şantaja lumea, a declarat miercuri preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în ziua în care se împlinesc 37 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istorie, relatează CNN.

„Trebuie să facem totul pentru a împiedica statul terorist să folosească instalaţiile de energie nucleară pentru a şantaja Ucraina şi lumea”, a scris Zelenski pe Twitter, notând că în ceea ce priveşte Cernobîlul, s-a împlinit deja un an de când forţele ucrainene au reuşit să preia din nou controlul asupra instalaţiilor de acolo pe care forţele ruse le-au ocupat în primele zile ale invaziei.

37 years ago, the Chornobyl NPP accident left a huge scar on the whole world. It’s been more than a year since the liberation of the plant from the invader. We must do everything to prevent the terrorist state from using nuclear power facilities to blackmail ?? and the world. pic.twitter.com/q1QNDniXg4

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 26, 2023

14:3526-04-2023

Volodimir Zelenski anunță că a avut o discuție „lungă și semnificativă” cu președintele Xi

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat miercuri că a avut o convorbire telefonică „lungă și semnificativă” cu liderul chinez Xi Jinping și speră că va da un impuls relațiilor cu Beijingul, transmite The Guardian.

„Am avut o discuție la telefon lungă și semnificativă cu președintele Xi Jinping. Cred că acest apel, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”, a transmis Zelenski, pe pagina sa de Twitter, fără să ofere mai multe detalii.

11:4026-04-2023

Bombardiere strategice ruse au patrulat deasupra mării Norvegiei

Două bombardiere strategice ruse Tu-160 au efectuat o misiune de patrulare în apele neutre ale mărilor Barenţ şi Norvegiei, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Moscova, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, misiunea a durat 14 ore, timp în care bombardierele au alimentat în zbor.

Aeronavele strategice au fost escortate de avioane de vânătoare MiG-31 din Flota de Nord a forţelor navale ruse, potrivit comunicatului menţionat.

Tu-160, proiectat de Biroul de proiectare Tupolev la sfârşitul anilor 1970, sunt bombardiere grele supersonice cu geometrie variabilă capabile să transporte rachete de croazieră cu încărcătură nucleară.

„Toate zborurile aeronavelor strategice sunt efectuate în strictă conformitate cu reglementările internaţionale de utilizare a spaţiului aerian deasupra apelor neutre, fără a încălca graniţele altor state“, a subliniat Ministerul Apărării rus.

11:1026-04-2023

Putin a semnat un decret pentru a putea prelua controlului temporar asupra activelor străine din Rusia

Președintele Vladimir Putin a semnat un decret care permite Moscovei să preia controlul temporar al activelor străine în cazul în care activele rusești din străinătate sunt confiscate, relatează Sky News.

Decretul, publicat pe site-ul Kremlinului, precizează că Moscova a preluat deja controlul temporar la două firme energetice străine: divizia rusă a Uniper SE și activele Fortum Oy din Finlanda.

Rusia trebuie să ia măsuri urgente pentru a răspunde la acțiunile din partea SUA și a altor țări despre care a spus că sunt „neprietenoase și contrare dreptului internațional“.

Potrivit decretului, gestionarea temporară a activelor poate fi anulată doar dacă președintele Putin decide să facă acest lucru.

În octombrie anul trecut, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că UE are în vedere utilizarea activelor rusești înghețate în cadrul sancțiunilor împotriva Moscovei pentru reconstrucția Ucrainei.

Însă, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că există „obstacole juridice semnificative“ în ceea ce privește confiscarea acestor importante active înghețate.

10:4026-04-2023

Bilanţul atacurilor ruşilor din ultimele 24 de ore: 2 morți și 16 răniți

În ultimele 24 de ore, au fost raportate atacuri rusești în opt regiuni ucrainene – Sumî, Chernihiv, Harkov, Herson, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Luhansk și Donețk, scrie The Kyiv Independent.

Doi civili au fost uciși, iar cel puțin 16 au fost răniți, a anunțat miercuri centrul media al Ministerului ucrainean al Apărării.

Rusia a lovit în total 122 de așezări folosind mortiere, tancuri, artilerie, sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS), sisteme de rachete antiaeriene, drone și aviație tactică, potrivit raportului.

Centrul media a adăugat că au fost lovite 102 facilități de infrastructură din Ucraina.

09:5026-04-2023

Lupte grele în Bahmut, în timp ce Ucraina încearcă să mențină controlul asupra unei rute cheie de aprovizionare

Ministerul britanic al Apărării anunţă miercuri că luptele „grele“ și „pe distanțe scurte“ continuă în orașul Bahmut din regiunea Donețk.

„O evoluție cheie în ultima săptămână a fost lupta de la periferia orașului, în special în apropierea satului Khromove, în timp ce Ucraina încearcă să mențină controlul asupra rutei sale de aprovizionare 0506“, se arată în cea mai recentă evaluare.

Este posibil ca alte rute de aprovizionare să fi fost „complicate“ de condițiile noroioase.

De asemenea, apărarea ucraineană din Bahmut a fost integrată ca un element într-o „zonă defensivă mult mai profundă“, care include orașul Ceasiv Yar, situat în vestul țării.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 26 April 2023.Find out more about Defence Intelligence’s use of language: https://t.co/wtiXllWpl9?? #StandWithUkraine ?? pic.twitter.com/olhe70Sfw5

— Ministry of Defence ?? (@DefenceHQ) April 26, 2023
09:3526-04-2023

Trei avioane militare ruseşti, interceptate deasupra Mării Baltice

Avioane de vânătoare germane şi britanice au interceptat trei avioane de recunoaştere ruseşti în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Baltice, au anunţat miercuri Forţele aeriene germane, transmite DPA, preluată de Agerpres.

Cele trei avioane ruseşti – două model Su-27 şi unul model Iliuşin-20 – nu au transmis semnale prin transponder. Ele au fost interceptate de avioane Eurofighter din forţele aeriene germane şi britanice.

Estonia, Letonia şi Lituania nu deţin avioane de vânătoare şi se bazează pe Alianţa Nord-Atlantică pentru asigurarea protecţiei spaţiului lor aerian.

La începutul lunii aprilie, armata germană a predat britanicilor comandamentul misiunii NATO de supraveghere aeriană în regiunea Mării Baltice. Totuşi, forţele aeriene germane vor continua să sprijine Marea Britanie în această misiune până la finalul acestei luni.

Aufklärungsflieger abgefangen. ?? und ?? #Eurofighter wurden alarmiert, um 3 Militärmaschinen zu identifizieren. Die zwei SU-27 Flanker und eine IL-20 aus ?? flogen erneut ohne Transpondersignal im int. Luftraum über der Ostsee. #SecuringTheSkies #VAPB @NATO @GermanyNATO… pic.twitter.com/sOY4CPkrbe

— Team Luftwaffe (@Team_Luftwaffe) April 26, 2023
09:0026-04-2023

Ucraina colaborează cu FBI pentru a colecta dovezi ale crimelor de război comise de ruși

Ucraina colaborează cu Biroul Federal de Investigații al SUA și cu companii americane pentru a colecta dovezi ale crimelor de război comise de ruși, cum ar fi informații de geolocalizare și de telefonie mobilă, relatează Reuters, citând oficiali de rang înalt.

Autoritățile ucrainene colectează informații digitale de pe câmpurile de luptă și din orașele ucrainene devastate de război de când Rusia a invadat țara în februarie anul trecut, a declarat Alex Kobzanets, agent special FBI.

Potrivit acestuia, FBI are experienţă de lucru în colectarea acestor date, analiza acestor date şi prelucrarea.

Această activitate include examinarea informațiilor din telefoanele mobile, analize criminalistice ale mostrelor de ADN, precum și analiza părților de corp colectate de pe câmpurile de luptă, a spus el.

Activitatea reflectă aprofundarea colaborării dintre SUA și Ucraina pe frontul cibernetic, unde Rusia a fost un adversar comun pentru ambele națiuni. Guvernul rus nu a răspuns la solicitarea de comentarii din partea Reuters.

08:1526-04-2023

Războiul din Ucraina, declanşat de Rusia va fi pe primul loc pe agenda summitului G7

Războiul din Ucraina, declanşat de Rusia va fi pe primul loc pe agenda summitului G7 de luna viitoare, Casa Albă anunțând marți că președintele american Joe Biden va participa la reuniunea de la Hiroshima, Japonia, notează The Guardian.

Liderii G7 – Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite – se întâlnesc la locul unde a avut loc primul atac nuclear din lume, iar premierul japonez Fumio Kishida a declarat că speră să facă din dezarmarea nucleară un punct cheie al discuțiilor.

08:0026-04-2023

Lavrov, despre acordul privind cerealele: „Practic, niciun rezultat“

Moscova nu a văzut „niciun rezultat“ în urma pactului încheiat cu Națiunile Unite care urmărea să ajute exporturile de cereale și îngrășăminte ale Rusiei și a acuzat țările occidentale că au creat un blocaj, a declarat marți, la New York, ministrul de externe Serghei Lavrov, potrivit The Guardian.

Rusia a semnalat că, dacă nu va fi îndeplinită o listă de cereri pentru a elimina obstacolele din calea acestor exporturi, nu va fi de acord să prelungească un acord conex dincolo de 18 mai, care permite exportul de cereale în condiții de siguranță pe timp de război din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Lavrov a lăudat, în cadrul unei conferințe de presă la Națiunile Unite din New York, activitatea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, și a șefului ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, în încercarea lor de „a ajunge la un acord cu țările care au anunțat sancțiuni nelegitime împotriva Federației Ruse“.

„Dar nu a existat practic niciun rezultat“, a spus Lavrov.

07:3526-04-2023

Marea Britanie a trimis muniţie cu uraniu sărăcit în Ucraina

Marea Britanie a trimis „mii de obuze pentru Challenger 2 în Ucraina, inclusiv cu uraniu sărăcit“, a declarat marţi ministrul britanic al forțelor armate, James Heappy, potrivit The Kyiv Independent.

Heappy a adăugat că, din motive de securitate, guvernul britanic nu va comenta ratele de utilizare din Ucraina.

În replică, Ambasada Rusiei la Londra a spus că Marea Britanie „nu va putea să se sustragă responsabilității pentru consecințele utilizării obuzelor cu uraniu sărăcit transferate forțelor armate ale Ucrainei“, conform Tass.

Pe 21 martie, Marea Britanie a confirmat că o parte din muniția pe care țara urma să o livreze Ucrainei alături de tancurile Challenger 2 conținea uraniu sărăcit.

În urma acestui anunț, Vladimir Putin a lansat amenințări din cauza faptului că armele au o „componentă nucleară“. Astfel, pe 2 aprilie Rusia a plasat arme nucleare la granița de vest a Belarusului, ca un răspuns la decizia Marii Britanii de a furniza muniție Ucrainei.

Potrivit ministerului britanic al Apărării, uraniul sărăcit este o componentă standard și nu are nicio legătură cu armele sau capacitățile nucleare. „Rusia știe acest lucru, dar încearcă în mod deliberat să dezinformeze“, a declarat acesta la momentul respectiv.

Uraniul sărăcit este de aproximativ două ori și jumătate mai dens decât oțelul, ceea ce îl face deosebit de eficient pentru a străpunge blindate grele pe câmpul de luptă.

23:5025-04-2023

Rușii au bombardat regiunea Dnipropetrovsk; cel puțin doi civili au fost răniți

Forțele ruse au bombardat districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, rănind cel puțin două persoane, a anunțat marți guvernatorul regional Serhii Lysak, potrivit The Kyiv Independent.

Potrivit lui Lysak, forțele ruse au vizat orașele Nikopol și Marhaneț cu artilerie grea.

În urma atacurilor, două femei, în vârstă de 64 și, respectiv, de 77 de ani, au fost rănite în Marhaneț.

Două clădiri administrative au fost avariate, iar opt case au fost distruse, precum și mai multe clădiri de apartamente cu cinci și nouă etaje, a scris guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, într-un mesaj publicat pe Telegram.

De asemenea, două clădiri agricole au fost distruse, iar alte 12 au fost avariate. Conductele de gaz și liniile electrice au fost, de asemenea, avariate.

În orașul Nikopol, o întreprindere privată, o clădire de apartamente, un magazin și mai multe mașini au fost avariate în urma bombardamentelor rusești.

Informațiile sunt încă verificate de autorități, a scris Lysak, ceea ce înseamnă că numărul victimelor și datele privind pagubele provocate de bombardamentele rusești se pot schimba.

Nikopolul, controlat de ucraineni, se află peste râul Nipru de orașul Enerhodar, construit în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa – centrala de la Zaporojie. Situl nuclear a fost ocupat de forțele ruse încă din 4 martie 2022. Forțele ruse au folosit centrala ca bază pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei.

23:3325-04-2023

Rusia afirmă că ar putea suspenda moratoriul privind desfășurarea rachetelor nucleare cu rază scurtă și medie de acțiune

Rusia ar putea pune capăt moratoriului cu privire la desfășurarea rachetelor sale cu rază de acțiune scurtă și medie, afirmă Vladimir Ermakov, șeful departamentului de neproliferare nucleară din cadrul Ministerului rus de Externe, potrivit CNN.

Ermakov a declarat marți, într-un interviu acordat agenției oficiale de presă TASS, că Rusia va continua să participe la moratoriul doar în funcție de raza de acțiune a rachetelor americane desfășurate, de caracteristicile acestora și de capacitatea lor de a ajunge în regiunea Asia-Pacific.

„În special, disponibilitatea Rusiei de a continua să adere la moratoriul unilateral privind desfășurarea rachetelor terestre cu rază medie de acțiune și cu rază mai scurtă de acțiune în anumite regiuni va depinde în mod fundamental de parametrii specifici ai razei de acțiune a rachetelor (americane)“, a spus Ermakov.

„Dar chiar și acum putem afirma cu încredere că programele militare destabilizatoare ale Statelor Unite și ale aliaților lor fac ca moratoriul nostru să devină din ce în ce mai fragil, atât în regiunea Asia-Pacific, cât și în Europa“, a adăugat el.

Statele Unite s-au retras din Tratatul cu Rusia privind forțele nucleare cu rază medie de acțiune în 2019. Acordul, semnat în 1987 de președintele american Ronald Reagan și liderul sovietic Mihail Gorbaciov, a limitat ambele ambele țări să desfășoare atât rachete balistice terestre cu „rază scurtă“, cât și cu „rază medie“ – rachete de croazieră și lansatoarele de rachete care ar putea fi folosite pentru a transporta încărcături nucleare sau convenționale.

22:0125-04-2023

Armata ucraineană spune că Rusia își concentrează forțele pentru asaltul de la Bahmut

Armata ucraineană afirmă că Moscova își concentrează forțele asupra asaltului din orașul Bahmut, aflat în regiunea estică Donețk, și, în consecință, își reduce operațiunile ofensive în alte zone, relatează CNN.

Serhii Cherevatyi, un purtător de cuvânt al grupării estice a Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat marți la televiziunea ucraineană că situația din Bahmut „se schimbă din când în când și că se desfășoară un război pozițional“.

„Inamicul își concentrează toate forțele pe Bahmut și, de fapt, nu desfășoară operațiuni de luptă atât de puternice în altă parte în zona noastră de responsabilitate operațională“, a afirmat Cherevatyi.

În Bahmut, pe parcursul ultimei zile, rușii „au atacat pozițiile noastre de 23 de ori, au tras de 280 de ori cu diferite tipuri de artilerie și au efectuat patru raiduri aeriene. Numai în zona frontului de la Bahmut au avut loc 85 de atacuri și 20 de schimburi de focuri. 175 de ocupanți au fost uciși în luptă, 213 au fost răniți“, a precizat el.

Cifrele oferite Cherevatyi nu au putut fi verificate în mod independent, notează CNN.

Reprezentantul armatei ucrainene a mai declarat că luptătorii Wagner nu mai desfășoară misiuni independente în Bahmut.

„Atât unitățile aeropurtate ale armatei de ocupație, cât și forțele speciale sunt folosite din ce în ce mai mult. Prin urmare, ne dăm seama că pierderile inamicului sunt foarte semnificative“, a spus el.

Cherevatyi a precizat că artileria ucraineană este angajată în mod constant în protejarea rutelor de aprovizionare spre Bahmut, în timp ce inginerii fac tot ce pot „pentru a se asigura că există mai multe căi de comunicații“.

Canalele neoficiale proruse de pe Telegram susțin că ucrainenii continuă să se retragă din anumite părți din Bahmut și că au distrus turnul de comunicații din partea de vest a orașului.

21:1225-04-2023

Ucraina va începe contraofensiva în luna mai, scrie presa americană

Oficialii americani se așteaptă ca Ucraina să înceapă mult așteptata contraofensivă de primăvară în luna mai, relatează The New York Times (NYT), potrivit Ukrainska Pravda.

„Ucraina se pregătește, spun oficialii americani, să lanseze o contraofensivă împotriva forțelor ruse încă de luna viitoare, în fața unor riscuri imense: fără o victorie decisivă, sprijinul occidental pentru Ucraina ar putea slăbi, iar Kievul ar putea fi supus unor presiuni tot mai mari pentru a intra în negocieri serioase care să pună capăt sau să înghețe conflictul“, scrie NYT.

Publicația americăană precizează că aliații americani și cei din NATO au furnizat Ucrainei o cantitate mare de artilerie și muniție pentru viitoarea bătălie, iar oficialii americani spun acum că speră ca echipamentele militare să fie suficiente.

Deși Ucraina împărtășește puține detalii ale planului său operațional cu oficialii americani, este probabil ca operațiunea să se desfășoare în sudul țării, inclusiv de-a lungul coastei ucrainene de la Marea Azov, în apropiere de peninsula Crimeea, anexată de Rusia încă din 2014, mai scrie NYT.

În timp ce oficialii ucraineni au declarat că obiectivul lor este de a străpunge liniile de tranșee ale apărării ruse și de a crea o prăbușire generalizată în rândurile armatei ruse, oficialii americani au apreciat că este puțin probabil ca ofensiva să aibă ca rezultat o schimbare dramatică a cursului războiului în favoarea Ucrainei.

20:3325-04-2023

Generalul Sîrski explică motivele pentru care orașul Bahmut este în continuare apărat

Controlul asupra orașului Bahmut împiedică forțele ruse să avanseze spre flancurile și spatele forțelor de apărare ucrainene de pe fronturile de la Lisiceansk și Donețk, a declarat generalul Oleksandr Sîrski, comandantul Forțelor Terestre ucrainene, într-un interviu acordat agenției de presă Interfax-Ucraina, potrivit Ukrainska Pravda.

Frontul de la Bahmut rămâne epicentrul eforturilor militare rusești comparativ cu toate celelalte fronturi din Ucraina. Potrivit lui Sîrski, estul Ucrainei este singura parte a frontului în care Rusia a înregistrat orice fel de succes de la începutul „marii sale ofensive“.

Comandantul ucrainean a arătat că acest lucru înseamnă că planul rușilor de a „cuceri Ucraina în trei zile“ s-a transformat într-un efort de nouă luni pentru a prelua un mic oraș din regiunea Donețk.

„După numeroasele eșecuri în nordul și sudul Ucrainei, înaltul comandament al Rusiei trebuie să demonstreze cel puțin un succes în ocuparea Donbasului. Fără acest lucru, ocupanții nu își pot continua ofensiva în direcția Kramatorsk și Siversk. Acesta este motivul pentru care propaganda rusă prezintă bătăliile pentru Bahmut ca fiind a doua «bătălie pentru Stalingrad»“, a explicat generalul-colonel, în interviu.

Iar pentru acest obiectiv, Rusia nu va cruța niciun fel de resurse materiale sau de efective militare, a mai spus Sîrski.

„Bătăliile pentru Bahmut sunt de cea mai mare importanță nu doar pentru inamic, ci și pentru noi. Pentru că în ultimele două luni respingem atacurile inamicului în această parte a frontului și nu îi lăsăm (pe ruși, n.r.) să se extindă pe linia frontului. În plus, provocăm pierderi grele inamicului, eliminând unitățile lor profesioniste și distrugându-le echipamentele și vehiculele blindate“, a adăugat comandantul.

Potrivit acestuia, menținerea în continuare a orașului Bahmut sub controlul Kievului este crucială pentru apărarea ucraineană din următoarele motive:

Orașul este un nod important de apărare, a cărui păstrare menține stabilitatea pe întreaga linie defensivă;
Bahmutul este bine poziționat din punct de vedere geografic, fiind așezat pe un deal și înconjurat de râuri, ceea ce facilitează acțiunile defensive;
Un alt factor care contribuie la apărarea (cu succes, n.r.) a orașului este prezența clădirilor cu mai multe etaje și a infrastructurii dezvoltate pe malul stâng al râului Bakhmutovka, unde forțele ucrainene își mențin apărarea;
Bătăliile pentru preluarea controlului asupra orașului necesită un tip special de abordare și un set de abilități pentru acțiuni ofensive, ceea ce creează dificultăți forțelor armate ruse care, înainte de a ajunge la acesta, au avansat prin regiunile de pădure și stepă;
Bakhmut constituie o parte a concentrației Kosteantînivka-Kramatorsk, a cărei păstrare va împiedica inamicul să lovească forțele ucrainene în flanc sau în spate pe fronturile de la Lisiceansk și Donețk.