LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 562 | Atacuri rusești cu zeci de victime în mai multe regiuni ucrainene, inclusiv în Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelenski

b

14:5108-09-2023

Aproximativ 90% dintre prizonierii de război ucraineni au fost torturați, spune procurorul general al Ucrainei

Dintre prizonierii de război ucraineni, aproximativ 90% au fost au fost supuși unor acte de tortură, viol, amenințări cu violența sexuală sau alte forme de tratamente crude și inumane, potrivit unor estimări recente, a declarat joi procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, în timpul unei întâlniri cu Alice Kill Edwards, raportorul special al ONU pentru tortură, relatează CNN.

Ucraina a găsit „dovezi ale acestor orori în toate teritoriile eliberate”, a precizat Kostin.

„Numai în regiunea Herson, au fost înregistrate 11 camere de tortură. În regiunea Harkov, sunt deschise anchete în aproape 100 de cazuri de tortură, în care au fost identificate peste 700 de victime”, a mai spus procurorul general.

De asemenea, au fost identificați 156 de suspecți în cazuri care implică diferite forme de tortură și au fost trimise în instanță acuzații împotriva a 114 dintre acești suspecți, a adăugat oficialul.

Printre suspecți se numără „personal militar rus și reprezentanți ai autorităților de ocupație”, a mai spus Andrii Kostin, adăugând că 35 de persoane au fost condamnate pentru tortură și tratamente crude precum crime de război.

Rusia a negat în mod repetat acuzațiile de tortură și de încălcări ale drepturilor omului în Ucraina.

14:4408-09-2023

Ucraina anunță că a readus în țară încă nouă copii deportați sau deținuți ilegal de Rusia

Alți nouă copii deportați sau deținuți ilegal de Rusia, inclusiv în teritoriile ocupate, s-au reîntors în zonele conrolate de Kiev, a anunțat Ombudsmanul Dmytro Lubinets vineri, 8 septembrie, relatează The Kyiv Independent.

Printre ei se numără un băiat care a fost acuzat de aruncarea în aer a unui pod și care a petrecut o lună în închisoare fiind interogat de forțele rusești, a precizat Lubinets.

„A trecut prin toate cercurile iadului, inclusiv prin filtrare. Dar acum este cu mama sa în Ucraina”, a adăugat oficialul.

În misiunea anterioară, ONG-ul „Salvați Ucraina” a organizat întoarcerea în Ucraina a 11 copii deportați în Rusia și în teritoriile ocupate.

Peste 19.500 de copii au fost identificați de guvernul ucrainean ca fiind deportați. Aproape 400 dintre ei au fost aduși înapoi în Ucraina.

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele comisarului prezidențial rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, și al președintelui rus Vladimir Putin, pentru implicarea lor în deportarea forțată a copiilor ucraineni în timpul războiului.

14:3708-09-2023

Nou bilanț al victimelor după atacul de la Krivoi Rog: un mort și 54 de răniți

Operațiunile de căutare și salvare după atacul asupra orașului Krivoi Rog au fost încheiate, a anunțat ministrul ucrainean al Internelor, Igor Klimenko. Noul bilanț anunțat după terminarea intervenției este de un mort și 54 de răniți, relatează Ukrainska Pravda.

„Operațiunile de căutare și salvare au fost finalizate în Krivoi Rog. Până la ora 13:30, se cunosc 55 de victime: un mort și 54 de răniți. Printre răniți se numără nouă ofițeri de poliție”, a precizat oficialul ucrainean, pe Telegram.

Klimenko a adăugat că grupuri suplimentare de polițiști din regiunile învecinate au venit în oraș pentru a participa la operațiune.

12:4408-09-2023

Atac cu rachete în Zaporojie. O persoană a fost rănită, anunță oficialii ucraineni

Cel puțin o persoană a fost rănită în urma unor atacuri cu rachete rusești, lansate vineri dimineață în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a anunțat Iuri Malashko, șeful administrației militare a regiunii, relatează CNN.

Exploziile au „avariat ferestrele unor clădiri cu mai multe etaje și instituții de învățământ”, a precizat și Anatolii Kurtev, secretar al Consiliului municipal din Zaporojie.

12:3508-09-2023

Bombardamente asupra unui sat din Herson. Trei civili au fost uciși

Trei persoane au murit și alte patru au fost rănite în urma unei bombe lansate asupra satului Odradokamenka, regiunea ucraineană Herson, a anunțat ministrul Internelor, Igor Klimenko, citat de Ukrainska Pravda.

„Inamicul a bombardat regiunea Herson. În Odradokamenka, o bombă aeriană rusă a ucis trei civili – două femei și un bărbat. Patru locuitori din zonă au fost răniți. Echipe de investigare, experți criminaliști, salvatori și voluntari intervin pentru a elimina consecințele bombardamentelor”, a scris ministrul ucrainean pe Telegram.

11:5708-09-2023

Atac asupra clădirii poliției din Krivoi Rog. Cel puțin un morți și 44 de răniți

Clădirii administrației poliției din Krivoi Rog, oraș din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk, a fost lovită vineri dimineață de forțele ruse, anunță autoritățile locale. Cel puțin o persoană a murit și alte 44 au fost rănite, relatează Ukrainska Pravda.

„Krivoi Rog. Lovitură în centrul orașului. Una dintre clădirile administrative ale poliției a fost distrusă. Ca urmare a loviturii rusești, un polițist a fost ucis”, a precizat pe Telegram ministrul ucrainean al Internelor, Igor Klimenko.

Șeful Consiliului de Apărare din Krivoi Rog, Alexander Vilkul, a anunțat, tot pe Telegram, că 19 persoane se află în spital, dintre care trei sunt în stare gravă cu politraumatisme, în sala de operație.

La rândul său, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serghei Lisak, a anunțat că au fost avariate trei clădiri administrative și șapte clădiri rezidențiale. Mai multe garaje au fost cuprinse de un incendiu, focul fiind ulterior izolat.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență i-a îndeamnat pe localnici să nu se apropie de locul în care intervin serviciile de urgență din motive de siguranță.

Salvatorii au desfășurat, de asemenea, un centru de asistență psihologică de urgență.

11:2008-09-2023

Blocada rusească asupra porturilor ucrainene „trebuie să înceteze”, spune președintele Consiliului European

Rusia ar trebui să renunțe să mai blocheze porturile maritime ucrainene după ce s-a retras din acordul mediat de ONU și Turcia pentru a asigura transportul de cereale, a declarat vineri președintele Consiliului European, Charles Michel, relatează The Guardian, citând AFP.

„Este sincer scandalos că Rusia, după ce a pus capăt inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, blochează și atacă porturile ucrainene. Acest lucru trebuie să înceteze”, a declarat Charles Michel, la New Delhi, înaintea summitului G20.

Rusia s-a retras din acordul privind cerealele în iulie, după ce a susținut că acesta nu a reușit să îndeplinească obiectivul de a atenua foametea în Africa.

Vladimir Putin a declarat luni că Moscova va furniza gratuit cereale către șase țări africane, în câteva săptămâni.

„Oferta Kremlinului de 1 milion de tone de cereale pentru Africa este absolut cinică”, a replicat Charles Michel.

11:0508-09-2023

Fostul ministru al Apărării de la Kiev: Scopul lui Putin este „distrugerea Ucrainei”

Fostul ministru ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, spune că negocierile Occidentului cu Moscova nu vor aduce pacea și că președintele rus Vladimir Putin rămâne hotărât să distrugă Ucraina în totalitate și să „asimileze” cetățenii săi Federației Ruse.

Într-un articol pentru publicația britanică The Guardian, Oleksii Reznikov afirmă că orice „înțelegere” cu Kremlinul nu va duce la încheierea conflictului.

„Rusia solicită recunoașterea teritoriilor ocupate ale Ucrainei ca fiind teritoriul său în schimbul încheierii războiului. (…) Cu toate acestea, este evident că acest lucru are un singur scop – să câștige timp, să se regrupeze și să «rezolve în sfârșit problema ucraineană» folosind noi resurse”, a scris fostul ministru ucrainean.

„Scopul său este distrugerea statalității ucrainene și asimilarea ucrainenilor”, a adăugat Reznikov, care a fost demis la sfârșitul săptămânii trecute de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

09:0308-09-2023

Armata ucraineană spune că înregistrează succese lângă Bahmut și Robotine

Trupele ucrainene fac progrese la sud de Bahmut și la sud de Robotine, dislocând forțele ruse de pe pozițiile lor și obținând un punct de sprijin pe liniile atinse, relatează Ukrainska Pravda, citând un raport al Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene.

În ultimele 24 de ore, pe câmpul de luptă au avut loc 39 de confruntări militare. Forțele ruse a lansat 7 raiduri cu rachete, 74 de lovituri aeriene și 46 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate, se precizează în raport.

08:5108-09-2023

Ucraina anunță că a distrus 16 din cele 20 de drone lansate de Rusia în timpul nopții

În noaptea de 8 septembrie, forțele ruse au atacat Ucraina cu 20 de drone kamikaze de tip Shahed-136/131, dintre care 16 au fost distruse, a anunțat vineri dimineață Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene, relatează Ukrainska Pravda.

„În total, au fost înregistrate 20 de lansări de Shahed în direcția regiunii Odesa. Ca urmare a activității de luptă, au fost distruse 16 Shahed-136/131 în regiunile Odesa și Mikolaiv”, se precizează în raportul Forțelor Aeriene ucrainene.

Dronele au fost lansate din direcțiile sud-est și sud (Primorsko-Akhtarsk și Capul Chauda).

07:3008-09-2023

O grădiniță a fost avariată în urma bombardamentelor din regiunea Sumî

Forțele rusești au tras de 18 ori asupra comunităților din regiunea nord-estice Sumî pe 7 septembrie, a anunțat administrația militară locală pe Telegram, relatează The Kyiv Independent.

În atacuri au fost avariat o grădiniță, o băcănie, o clădire administrativă, o casă particulară, o motocicletă, un garaj și două linii electrice în așezarea Krasnopillia.

Bombardamentele din Miropillia au lovit un turn de telefonie mobilă.

Comunitățile Shalyhyne, Velyka Pysarivka, Khotin, Putyvl și Bilopillia au fost, de asemenea, vizate.

07:2608-09-2023

Rusia a lansat din nou drone asupra sudului Ucrainei

Forțele Aeriene ale Ucrainei anunță că în seara zilei de 7 septembrie au reperat mai multe grupuri de drone de atac Shahed în sudul țării, apropiindu-se de zona Dunării, relatează Ukrainska Pravda.

Rusia a lansat dronele din Chauda (Crimeea) și Primorsko-Akhtarsk (Rusia).

La ora locală 1.05 (aceeași oră în România – n.r.), Forțele Aeriene au raportat că un grup de drone de atac se apropia de Odesa, fiind activată alarma aeriană. La ora 1.28 a fost anunțată o amenințare cu drone în regiunile Herson și Mikolaiv.

Ulterior, la ora 2.14 s-a aflat că un alt grup de drone de atac se deplasa spre Odesa dinspre Marea Neagră, precizează sursa citată.

22:4207-09-2023

Antony Blinken laudă „puterea extraordinară” a poporului ucrainean în fața invaziei ruse, în timpul vizitei în Cernihiv

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a lăudat puterea Ucrainei în fața invaziei rusești în timpul unei vizite în regiunea Cernihiv, ocupată de Moscova la începutul războiului, scrie The Guardian.

Pe lângă buncăr, Blinken a vizitat și subsolul unei școli din Iahidne, unde trupele rusești au ținut în captivitate zeci de săteni, inclusiv bătrâni și copii.

Foto: Profimedia

„Aceasta este doar o clădire … [dar] aceasta este o poveste pe care am văzut-o din nou și din nou“, a spus el. „Dar vedem și altceva care este incredibil de puternic … rezistența extraordinară a poporului ucrainean“.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Forțele rusești au cucerit părți din regiunea Cernihiv, inclusiv Iahidne, la scurt timp după începerea războiului. Acestea s-au retras după aproximativ o lună, iar Iahidne a fost recucerit de forțele ucrainene la 30 martie 2022. Dar armata rusă a lăsat orașe și terenuri distruse și puternic minate.

Blinken a declarat că până la o treime din teritoriul Ucrainei este ocupat acum de mine sau de muniție neexplodată.

„Dar ucrainenii se unesc pentru a scăpa de muniție, pentru a scăpa de mine și pentru a recupera literalmente pământul“.

22:1807-09-2023

Un fost ambasador SUA la NATO cere pachete de ajutoare militare americane mai mari

Kurt Volker, fost ambasador al SUA la NATO și reprezentant special pentru Ucraina, a fost tranșant în timpul unei întâlniri cu jurnaliștii la Kiev, pe 7 septembrie, potrivit The Kyiv Independent.

„Nu există niciun motiv să ezitați să investiți în Ucraina“, a spus el, îndemnându-i pe investitori să creadă în viitorul succes al țării.

Volker se numără printre zecile de personalități politice care vin în Ucraina pentru Conferința de securitate de la Ialta (YES), organizată la Kiev la sfârșitul acestei săptămâni pentru a discuta despre dezvoltarea strategică a țării.

Volker s-a referit la așteptările eronate ale observatorilor occidentali privind contraofensiva Ucrainei, deseori descrisă ca fiind, în cel mai bun caz, „prea lentă“.

„Când vă imaginați un fel de recucerire rapidă, știți, a teritoriului, nu așa trebuie să gândiți“, a spus Volker.

Volker a pledat, de asemenea, pentru un pachet mai mare de ajutor militar din partea SUA pentru a accelera progresul Ucrainei.

„Administrația și Congresul trebuie să ia în considerare ca această sumă să fie mult mai mare, deoarece dacă o menținem la nivelul la care este, 24 de miliarde de dolari, va trebui să o facem din nou anul viitor, în timpul unui an electoral“, a spus el.

20:3607-09-2023

Femeile cu studii medicale sau farmaceutice se vor putea înrola în armata ucraineană

Femeile cu studii medicale sau farmaceutice trebuie să înregistreze birourile de înrolare militară începând cu 1 octombrie, a declarat Fedir Venislavskyi, reprezentantul președintelui Volodimir Zelenski în parlament, pe 7 septembrie, potrivit The Kyiv Independent.

Acest lucru va însemna că aceste femei, ca și bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, nu vor putea părăsi țara fără o autorizație specială.

În conformitate cu legea marțială, ele trebuie să rămână în Ucraina, deoarece pot fi chemate în orice moment la serviciul militar.

Cu toate acestea, există o serie de derogări de la această regulă, de exemplu, dacă cineva este încă student sau are o anumită afecțiune medicală.

Venislavskyi a adăugat că „în prezent nu există planuri de a extinde lista disciplinelor care vor necesita înregistrarea femeilor“, a spus el.

20:0707-09-2023

Rusia nu mai are suficiente trupe în Belarus pentru a lansa o ofensivă de pe teritoriul aliatului său

Rusia și-a mutat majoritatea unităților care se antrenează în Belarus în alte zone și nu mai dispune de suficiente forțe terestre pentru a lansa o ofensivă de pe teritoriul aliatului său, a declarat joi un oficial de frontieră ucrainean, potrivit CNN.

„Rusia nu are un grup de atac necesar pe teritoriul Belarusului, care să fie pregătit și capabil să invadeze teritoriul Ucrainei“, a declarat Andrii Demchenko, purtător de cuvânt al Serviciului de Stat al Gărzii de Frontieră din Ucraina, în timpul unui briefing la Kiev.

„În acest moment, Rusia a retras aproape toate unitățile sale care au fost antrenate și și-au finalizat rotația. Cu toate acestea, nicio unitate nouă nu a fost desfășurată acolo“, a declarat Demcenko.

Unii analiști independenți au afirmat că Rusia a mutat unitățile din Belarus pe frontul de nord-est al Ucrainei, între orașul asediat Kupiansk și orașul vecin Kreminna.

20:0407-09-2023

Firmă britanică de asigurări, în discuții cu ONU pentru a acoperi transporturile de cereale ucrainene

Firma britanică de asigurări Lloyd’s of London este în discuții cu ONU pentru a oferi acoperire pentru transportul de cereale ucrainene dacă se va ajunge la un nou acord privind coridorul de cereale din Marea Neagră, a declarat joi directorul general John Neal într-un interviu exclusiv pentru Reuters.

„Suntem fericiți și capabili să continuăm să furnizăm asigurări în cazul în care un coridor poate fi din nou operat și poate fi restabilit? Răspunsul la această întrebare este da“, a declarat Neal, citat de Reuters.

Lloyds nu a contestat comentariile directorului general, declarând pentru CNN:

„Continuăm să lucrăm cu ONU și cu guvernele internaționale în sprijinul eforturilor lor diplomatice pentru a restabili Inițiativa Mării Negre și suntem pregătiți să facilităm transporturile de cereale prin coridorul sigur“.

Inițiativa s-a prăbușit în iulie, după ce Rusia s-a retras din acest acord, care permite Ucrainei să exporte cereale vitale prin porturile de pe mare.

Rusia a declarat că a fost forțată să se retragă din acord și că garanțiile făcute cu privire la propriile sale exporturi de produse agricole și îngrășăminte nu au fost respectate.

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său turc, președintele Recep Tayyip Erdogan, în această săptămână, că Rusia va fi pregătită să ia în considerare revigorarea acordului privind cerealele „de îndată ce toate acordurile privind ridicarea restricțiilor la exportul de produse agricole rusești vor fi pe deplin puse în aplicare“.

19:5807-09-2023

Serviciile americane: Există o „posibilitate realistă” ca ucrainenii să treacă de defensiva rusească rămasă până la finalul anului

Există o „posibilitate realistă“ ca forțele ucrainene să poată străpunge liniile defensive rusești rămase pe frontul de sud până la sfârșitul anului 2023, a declarat Trent Maul, directorul de analiză al Agenției americane de informații pentru apărare (DIA), într-un interviu acordat publicației The Economist.

Forțele ucrainene au străpuns prima dintre cele trei linii defensive rusești în apropiere de satul Robotîne și atacă a doua linie, cu un succes notabil, a declarat oficialul agenției de informații a Pentagonului.

„Dacă am fi avut această conversație în urmă cu două săptămâni, aș fi fost puțin mai pesimist“, a declarat Maul pentru The Economist.

„Avansul lor (al Ucrainei) pe această a doua centură defensivă… este de fapt destul de considerabil“.

Cu toate acestea, progresele viitoare vor depinde de aprovizionarea Ucrainei cu artilerie și de condițiile meteorologice din timpul toamnei, a adăugat el.

Generalul ucrainean Oleksandr Tarnavsky a declarat pentru The Guardian că forțele rusești și-au dedicat 80% din timp și resurse pentru a construi prima și a doua linie de apărare pe frontul de sud. Cu toate acestea, Maul a avertizat că cea mai mare parte a forțelor rusești a rămas la a treia linie.

Potrivit unui oficial american anonim citat de The Economist, Ucraina mai are la dispoziție în jur de șase-șapte săptămâni de luptă până la punctul culminant al contraofensivei sale.

Dezacordurile cu privire la șansele Kievului continuă la Washington, unii prezicând că campania va fi îngreunată de pierderile grele suferite de forțele ucrainene, a relatat publicația citată.